Indiában jártam 3 – Bölcseletek

🕉️ Az indiai és hindu bölcsességek egyik eredőjében és hazájában vagyok itt Indiában. 🕉️

Az egyik egynapos programunk keretében kisbusszal utaztunk. Aznap egy helyi fiatal hindu pap volt a túravezetőnk. Zötykölődtünk a kisbuszon, az út nagyon rossz minőségű volt. Lent a Gangesz zubogott medrében, rajta több csoport is a rafting élményének hódolt. Egyikünk megkérdezte vezetőnket, akiről már megtudtuk, hogy raftingolt, hogy neki melyik jobb élmény, zötyögni itt a buszon vagy a csónakban.

Vezetőnk válasza:

🔅 Két különböző dologról kérdezel! 🔆

Engem ez elgondolkodhatott – sokszor mondom én is a hozzám fordulóknak, hogy csakis önnön magunkhoz hasonlítsuk magunkat, viszont nehéz a társagalmi, szociális, neveltetésből adódó megfelelési minták hatásai után ezt észrevenni és alkalmazni. Nekem ez volt az első gondolatom és azóta is naponta eszembe jut. Foglalkozom vele, értelmezem magamban. Majd a jövő megmutatja, hogyan tudom alkalmazni a saját életemben.

☀️Minden kultúra tartalmaz bölcs mondásokat, tanmeséket és spirituális tartalmú történeteket, népi bölcsességeket, megerősítések, életvezetési motivációs idézetek formájában is.

💫Eddig a motivációs idézeteket, gondolatokat pillanatnyi fájdalomcsillapítónak gondoltam, ami ideig óráig jó lehet az ember életében, de tartós változást motiváció, mögöttes tartalom értelmezése, saját magunk önreflexiója nélkül nem hoz. India megerősítette ezt a gondolatot bennem. Az évezredes hagyományokkal rendelkező India tanítások gazdag tárháza. Ezt a tudást nagyon szívesen megosztják a világ bárhol élő emberével, csak észre kell venni ott van mindenhol. Viszont, a tartós változás eléréséhez szükséges, hogy értsük a mögöttes tartalmat vagy éppen zajló eseményben, történésben van megértés, “wow, tényleg” felismerés.

🗣️Sok esetben a valódi tartalom rejtve marad azok előtt, akik minden előképzettség nélkül akarják megérteni. Ugyanis a történeteknek a legtöbbször spirituális vagy mögöttes tartalma van.

🧐A mélyebb megértés kedvéért hasonlatokat alkalmaznak, azokon keresztül világítják meg az üzenetet. Néha ki kell bontani a rejtvényt, így mondanivalójuk gondolkodásra késztet vagy saját megélésen keresztül elmélyül a tudás.

🪷India oktatói hagyománya nagy hangsúlyt fektet a mester-tanítvány kapcsolatra. Jó eredmény alapfeltétele, hogy megbízható tanár adja át a tudást, melyet ő is így kapott hiteles gurujától. Ezt hívják guru paramparának, tanítványi láncnak.

Viszont első indiai utam során azt tapasztalom, hogy minden indiai ember is egy-egy kis guru. Nyitott szemmel, füllel és szívvel sok tanítás van az utcán is.

Sok feladat van egy bölcsesség, motivációs idézet megértésével, ha az a célunk, hogy tartós változást hozzon az életünkbe.🙏🕉️❤️

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük