Hűsítő légzéstechnikák a nyári hőségben

A légzés nem csak a test fizikai egészségére, hanem a mentális jóllétére is jelentős hatással van. Rendszeres légzőgyakorlatok beiktatása az életünkbe hozzájárulhat az egészségünk megőrzéséhez, az életerőnk növeléséhez és a mentális stabilitásunk megerősítéséhez.

A légzés segít a tudatalatti és tudatos gondolkodás összekapcsolásában, stressz csökkentő, segít a fokuszálásban, koncentrációban is.

A testi folyamatokra, gyógyításban is hatalmas szerepe van, különböző légzéstechnikákkal, pránájáma gyakorlatokkal segíthetjük fizikai testünk méreganyagoktól való megszabadulását nádikon, az energia csakrákon keresztül.

De most itt van egy a rekkenő hőség, sokszor hallom, hogy “olyan meleg van, alig kapok levegőt”

Hoztam most két olyan légzőgyakorlatot, amivel hűsítő hatást érhetünk el napközben.

Sitali-pránáyáma – Hűsítő légzés

Ez egy nyugodt, szenvedélyektől mentes légzés.

A Sitali Pránáyáma egy hagyományos jóga légzésgyakorlat, amelyet a hűsítő hatása miatt gyakran alkalmaznak a test és az elmének megnyugtatására. A “Sitali” szanszkrit szó, ami “hűsítő” vagy “frissítő” jelentést hordoz. Ez a légzésgyakorlat segít csökkenteni a testhőmérsékletet, lecsillapítani az idegrendszert és csökkenteni a stresszt. Kiváló gyakorlat lehet a forró napokon vagy akár stresszes időszakokban. Íme, hogyan végezheted el a Sitali Pránáyáma-t:

  1. Ülj kényelmes pózban: Ülj egyenesen, keresztbe tett lábakkal vagy térdelő pózban, és tedd a kezeidet a térdeidre vagy az öledbe. Biztosítsd, hogy a gerinced egyenes legyen.
  2. Előkészítő légzés: Kezdd el a Sitali Pránáyáma-t egy rövid előkészítő légzéssel. Lélegezz mélyen be és lassan engedd ki a levegőt, hogy megtisztítsd a tüdőt a régi levegőtől.
  3. A Sitali Pránáyáma technikája: Hozd a nyelvedet egy cső alakúra, mintha egy U alakot formálnál vele. Lélegezz be mélyen lassan az így kialakított “nyelvtrombitán” keresztül. Érezd, ahogy a levegő hűvös érzéssel halad lefelé a légcsőn és a tüdődbe. Zárd be a szádat, és tartsd vissza a lélegzetet egy pillanatra.d. Lassan engedd ki a levegőt az orrodon keresztül.e. Ismételd meg ezt a folyamatot néhány alkalommal, figyelve a légzés frissítő hatását.
  4. Az elmélkedés fontossága: Amikor végzed a Sitali Pránáyáma-t, lehetőséged van az elmédet is befelé irányítani, meditációt végezni vagy egyszerűen csak megfigyelni a test és az elméd reakcióit a gyakorlat közben.
  5. Időtartam: Kezdetben próbálj meg legalább 5-10 ismétlést elvégezni. Ahogy haladsz a gyakorlatban, növeld az ismétlések számát vagy az időtartamot.

Hatásai:

  • lehűti a testet, az agyközpont azon részére van hatással, amely a biológiai ösztönökhöz és a hőszabályozáshoz kapcsolódik.
  • lehűti a mentási izgatottságot is
  • izomellazulást okoz
  • szellemi kiegensúlyozottsághoz segít
  • elalvás előtt nyugtató légzésként is használható
  • csökkenti a vérnyomást és a gyomorsavat

Ellenjavalat:

  • erőssen szennyezett levegőjű helyen ne végezd
  • hideg helyisében
  • közvetkenül étkezés után
  • alacsony vérnyomás vagy légzőszervi betegságek során
  • szívbetegek légzés benttartás nélkül végezzék

A Sitali Pránáyáma-t bármikor elvégezheted, amikor szükséged van egy kis megnyugvásra vagy lehűtésre. A hagyományos jóga gyakorlatokhoz hasonlóan a rendszeres gyakorlás hozzájárulhat a test és az elme egyensúlyának fenntartásához, valamint a stressz és a feszültség csökkentéséhez.

Sitkari vagy sziszegő légzés

A Sitkari Pránáyáma során a légzés során a szájon keresztül hűvös levegőt szívunk be, ami segít csillapítani a testhőmérsékletet és a feszültséget. Fontos megjegyezni, hogy ez a gyakorlat nem ajánlott olyanoknak, akiknek a fogazatával problémájuk van, mivel a fújt levegő a fogak érzékenységét okozhatja. Ha fogproblémáid vannak, akkor a Sziszegő Pránáyáma-t válaszd.

Hogyan végezd a Sitkari pránáyáma légzést:

Hogyan végezd a Sitkari Pránáyáma-t:

  1. Ülj kényelmes meditációs pózban, egyenes háttal és lazán tartsd a kezeidet a térdeidre.
  2. Nyisd szét a szádat, és formálj egy O alakot a száddal, hogy a nyelved a szád elé érjen.
  3. Lélegezz mélyen be a szádon keresztül, és érezd, ahogy a levegő hűsítő érzéssel halad le a torkodon.
  4. Zárd be a szádat, és tartsd vissza a lélegzetet egy pillanatra.
  5. Lassan engedd ki a levegőt az orrodon keresztül.
  6. Ismételd meg a gyakorlatot néhány alkalommal, figyelve a légzés hűsítő hatását.
  7. A végén pár mély belégzéssel és kilégzéssel vagy teljes jógalégzéssel fejezd be a gyakorlatot.

Ellenjavalat:

  • erőssen szennyezett levegőjű helyen ne végezd
  • hideg helyisében
  • közvetkenül étkezés után
  • alacsony vérnyomás vagy légzőszervi betegságek során
  • szívbetegek légzés benttartás nélkül végezzék

Ha problémáid vannak, vagy valami okból kifolyólag nem érzed kényelmesnek ezeket a légzésgyakorlatokat, mindig konzultálj jógaoktatóval vagy egészségügyi szakemberrel.

Jó hűsölést!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük