3 alapgyakorlat a mentális edzésre – akár coach nélkül!

3 mentális edzés gyakorlat

Hoztam ma Neked 3 nagyon egyszerű gyakorlatot, ami pár percet vesz igénybe, otthon coach nélkül is bátran végezheted és ha rendszeresen végzed tapasztalhatod jótékony, kiegyensúlyozó hatását. A kulcs a rendszeresség, minimum egy hónapig gyakorold a hatás eléréséhez. Ha nincs időd és kitartásod hozzá keress meg és segítek 🙂

Légzőgyakorlatok

A légzőgyakorlatok rendkívül fontosak a fizikai és mentális egészségünk szempontjából. A megfelelő légzési technikák gyakorlása segít csökkenteni a stresszt, javítja az oxigénellátást, csökkenti a szorongást és segít fenntartani az egészséges testi és lelki egyensúlyt, javítja a koncentrációt, segít kontrolálni az érzelmeket. A légzőgyakorlat egyszerű módja az elme megnyugtatásának és a test ellazításának.

Most a négyszög légzést hoztam el neked.

  • alapja, hogy tudatosan figyelj a légzésedre
  • fontos, hogy ne csak a mellkasba vedd a levegőt, hanem a hasba is, a rekesziszom feletti részbe is vegyél lélegzetet, ott is cserélődjön a levegő
  • a gyakorlat 4 részből áll, a 4-es szám lesz most a meghatározó
  • minden lépést 4 mp-ig tarts ki
  • kezd el a belégzést, mély hasi légzéssel 4 ütemre, majd 4 mp-ig tartsd bent, 4 mp-ig lélegezz ki és végüll 4 mp-ig szünet, ne vegyél lehegőt.
  • ezt a kört ismételd meg négyszer
  • nem baj ha a légzésszünetek közben némi feszültséget érzel. Edzi az idegrendszered, a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszert harmonizálja. Ez a harmónia megtalálása a mentális edzés célja itt.

A légzőgyakorlatok gyakorlása nem igényel speciális eszközöket vagy helyszínt, és könnyen beilleszthetők a mindennapi rutinba. Azok, akik rendszeresen végeznek légzőgyakorlatokat, általában érzik a pozitív hatásokat testi és lelki szinten is. Az orvosok, terapeuták és más egészségügyi szakemberek is gyakran ajánlják a légzőgyakorlatokat a mentális és fizikai egészség támogatására.

Pozitív belső beszéd

A pozitív belső beszéd olyan gondolatok és mondatok sorozata, amelyeket magunk felé irányítunk, és segítenek megfelelően és biztatóan gondolkodni önmagunkról, képességeinkről és helyzetünkről. Ez a belső párbeszéd befolyásolja az önbecsülésünket, az önbizalmunkat és a mindennapi érzelmi állapotunkat. A pozitív belső beszéd kulcsfontosságú szerepet játszik az egészséges önkép kialakításában és a mentális jólét fenntartásában.

A pozitív belső beszéd alapjait az önfelismerés, a szeretet és a elfogadás jelentik. Amikor pozitív módon beszélünk magunkhoz, bátorítjuk magunkat a nehézségek leküzdésére, elfogadjuk az esetleges hibáinkat, és támogatjuk magunkat a céljaink elérésében. Az ilyen belső dialógus segít feloldani a negatív gondolatokat, amelyek akadályozhatják előrehaladásunkat, és lehetővé teszi számunkra, hogy pozitívabban álljunk hozzá az élethez és saját magunkhoz.

A pozitív belső beszéd olyan gyakorlat, amelyben a pozitívan és bátorítóan beszélsz önmagadhoz, úgy kell beszélned magadhoz, hogy az építő jellegű, bátorító és optimista hangvételű legyen, pl. „Meg tudom csinálni”, “Képes vagyok rá” vagy „Erős vagyok”. Az ilyen jellegű belső beszéd (amit csak magadban/magadnak mondasz) segít önbizalmat, koncentrációt és motivációt fejleszteni. Természetesen ez a gyakorlat is csak akkor lesz hatékony, ha rendszeresen gyakorolsz. Erre a legjobb terep az edzés, és azok a helyzetek, amik kihívást jelentenek. Válassz magadnak egy olyan rövid mondatot, ami könnyen megjegyezhető és számodra motiváló, erőt adó.
Például:

  1. Bízom magamban, hogy megbirkózom a kihívásokkal és talpra állhatok bármilyen nehézség esetén.
  2. Értékes vagyok és érdemes vagyok a boldogságra és a sikerre.
  3. Büszke vagyok az elért eredményeimre és az azokért tett kemény munkámra.
  4. Nem kell mindig tökéletesnek lennem, hiszen a hibák lehetőségeket adnak a fejlődésre.
  5. Minden nap egy új lehetőség, hogy jobban megismerjem önmagam és tovább fejlődjek.
  6. Megérdemlem a szeretetet és az elfogadást, pontosan olyannak, amilyen vagyok.
  7. Büszke vagyok a kitartásomra és azon erőfeszítéseimre, amelyekkel elértem a céljaimat.
  8. Hálás vagyok azokért a pozitív tulajdonságaimért, amelyek mások életét is jobbá teszik.
  9. Hiszek a saját képességeimben és tudom, hogy megvalósíthatom az álmaimat.
  10. Minden nap egy lehetőség arra, hogy boldogan és pozitívan élem az életemet.
  11. Kész jobb, mint a tökéletes.

Vizualizációs gyakorlat: 

A vizualizáció, más néven mentális képalkotás, egy hatékony eszköz, amellyel a sok helyzetben javíthatod a teljesítményedet. Ehhez a gyakorlathoz egy csendes, kényelmes helyet kell találnod, és be kell csuknod a szemedet. Ezután képzeld el magadat, ahogyan a legjobb formádban vagy a legjobbat nyújtott, például lenyűgöző, hatékony előadást tartasz vagy egy állásinterjún magabiztosan válaszolsz a feltett kérdésekre. Figyeld meg gondolatban az olyan részleteket, mint a technikád, vagy a mozgásod. Próbáld meg a lehető legtöbb érzékszervedet bekapcsolni a feladatba, elképzelve a helyzethez kapcsolódó hangokat, szagokat és érzeteket. Menj végig gondolatban a helyzet összes részletén, és csak akkor térj vissza és nyisd ki a szemed, amikor már minden részletet “megvizsgáltál”. Ez a gyakorlat segít fejleszteni a koncentrációdat, az önbizalmadat és a mentális felkészültségedet.

A vizualizáció vagy mentális képalkotás olyan mentális technika, amely során képek, helyzetek vagy érzések kerülnek elképzelésre és megtapasztalásra a képzeletünk segítségével. Ez egy erős és hatékony eszköz az elménk számára, amely segíthet a célok elérésében, a stressz kezelésében, az önbizalom növelésében és az általános jólétünk javításában. A vizualizáció során úgymond „belülre nézünk” és képzeljük el azokat a helyzeteket, amelyeket szeretnénk megvalósítani vagy megtapasztalni.

A vizualizáció hatékonysága azon alapul, hogy az agy nem tesz különbséget a valóságos és a képzeletbeli tapasztalatok között. Amikor részletesen és érzelmileg élénken képzeljük el a céljainkat, az agyunk úgy érzékeli, mintha valóban megtörténne, és ez segíti a mentális és emocionális folyamatokat, amelyek elősegítik a céljaink elérését.

A vizualizáció számos területen hasznos lehet, például sportteljesítmény javításában, stressz kezelésében, önbizalom növelésében, kreativitás serkentésében és az általános jólétünk támogatásában. Fontos azonban megjegyezni, hogy a vizualizáció önmagában nem helyettesíti a cselekvést, hanem azzal együtt alkalmazva hatékony eszköz lehet a céljaink eléréséhez.

Ha szükséged van segítségre vagy még több infóra a gyakorlatokkal kapcsolatban vagy érdekel még több mentális egészséget segítő gyakorlat keress bátran, írj, hívj nyugodtan a kapcsolat oldalon található elérhetőségeken.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük