Az Agyműködés és Memória Fokozásának Hatékony Eszköze

Egy olyan eszközt hoztam ma, amit kipróbáltam és jelentem működik. Két hónap alatt javult a koncentrációm, könnyebben eszembe jutnak azok a teendők amiket KÉZZEL írok le, jógaoktatói képzésem féléves vizsgájára is így készültem és sikerült is.

A kézírás kihívást jelent az agynak, csakúgy, mint sok más tapasztalat és tevékenység, amely hozzásegíti agyunkat, hogy elérje a teljes potenciálját. Egyre kevesebbet írunk kézzel, pedig ez a gyakorlat segít abban, hogy az agyunk rugalmas maradjon. A kézírás során tovább kell fejben tartanunk a gondolatmenetet, emellett a kezünk is nagyobb koordinációt igényel, mindez pedig nagyszerű edzést jelent az agynak. Az írásban összeköthetjük a kellemest a hasznossal, hogyha feladataink közül, amit lehet, kézírással végezzük.

A digitális kor fejlődése óriási mértékben befolyásolta mindennapi életünket. Számos technológiai eszköz áll rendelkezésünkre, amelyek megkönnyítik az információgyűjtést és megosztást. Azonban a hagyományos kézírás még mindig fontos szerepet játszik az agyműködés és a memória tekintetében. A kézírás számos kognitív előnyt kínál, melyeket a digitális eszközök nem tudnak helyettesíteni. Ebben a blogbejegyzésben összeszedtem, miért is érdemes ragaszkodni a kézíráshoz és hogyan javítja az agyműködést és a memóriát.

Szenzomotoros aktivitás az agyban

    A kézírás sokkal nagyobb aktivitást eredményez az agy szenzomotoros részeiben. A kézírás során az agy szenzomotoros területei, vagyis a mozgás és érzékelés összekapcsolódó területei aktívan részt vesznek. Az írás folyamata során az agy eljuttatja az információkat az ujjakból és a kéz izmaiból a neuronokon keresztül. Ez az összetett folyamat segít az agynak jobban megérteni és feldolgozni a tanulandó vagy megjegyezendő információkat. A szenzomotoros területek aktív használata segíti az agy egészét, az információk összekapcsolásában és rögzítésében.

    Az anatómiai előnyök

      Több kutatás (nem britt tudósok) is kimutatta, hogy a kézírásnak jelentős hatása van az agy anatómiájára. Az írás és rajzolás közben az agy területei között számos útvonal és kapcsolat alakul ki, ami fejleszti az agyi plasticitást, vagyis az agy képességét a változásra és tanulásra. Nő a sejtek közötti kommunikáció, egyre több sejt kapcsolódik össze. Ez azt jelenti, hogy a kézírás gyakorlása által az agy képes jobban alkalmazkodni az új információkhoz és élményekhez.

      Jobb információfeldolgozás és megértés

        Kimutatták, hogy a kézírás és a kézzel írt jegyzetelés hatékonyabb lehet az információfeldolgozásban és megértésben, mint a gépelés. A kézzel írt jegyzetek készítésekor az embernek jobban szüksége van arra, hogy szűrje az információkat, összefüggéseket keresse, és a lényegre koncentráljon. Ez aktívabbá teszi az agyat a tanulási folyamat során, és eredményezhet jobb memóriát.

          A kreativitás és az önkifejezés támogatása

          A kézírás szabadabb és személyesebb módon teszi lehetővé az önkifejezést, mint a gépelés. Az egyedi íráskéz stílus, az irányítás és az elrendezés mind-mind tükrözik az író személyiségét és kreativitását. Az ilyen önkifejezési forma segíti az agyat a kreatív gondolkodásban és a problémamegoldó képesség fejlesztésében.

          Összefoglalva a kézírás számos előnnyel jár az agyműködés és a memória tekintetében. Az agy szenzomotoros területeinek aktív használata és az agyi plasticitás fejlődése hozzájárul az információk jobb feldolgozásához és megjegyzéséhez. Az agy aktívabb működése segít javítani az információfeldolgozási képességeket, az önkifejezést, és kreativitást is támogatja. A kézírás továbbra is fontos eszköz marad a hatékony tanulás és emlékezés szempontjából, ezért érdemes megtartani ezt az értékes készséget a digitális világban is.

          Gyakorlás

          És most nézzünk pár ötletet mivel fejlesztheted kézírással memóriádat.

          Napló vezetés

          Sokan vezetünk naplót különböző célokból. Én önismereti munkám és terápiám során használtam, nagy nehezen rászoktam a digitásis naplóvezetésre és csodálkoztam, hogy egy két után abbahagytam és arra sem emlékeztem mit írtam le. Majd vettem egy füzetet viszem magam mindenhová és jegyzetelek.

          Vezess egy kifejezetten erre a célra kinevezett naplót, amelyben rögzítheted a számodra fontos dolgokat kizárólag kézírással. Ezeket nem kell senkinek se megmutatnod, így privát maradhat és olyan dolgokat is beleírhatsz, amik zavarnak, vagy másoknak nem szívesen mondanád el. Ez segít megtisztítani a gondolataidat ezáltal a fejedet is kitisztítod és nemcsak fejleszted a kézírás által a memóriád, de visszakeresheted. Néha elfelejtünk dolgokat, ami frusztráló lehet. Ha azonban naplót vezetsz, amiben feljegyzed ezeket, nagyobb eséllyel fogsz emlékezni rájuk később is. Jegyzeteket, listákat írhatsz visszanézheted bármikor, de hamarosan emlékezni is fogsz rá.

          Jegyzetelés

          Tanfolyamra, képzésre jársz? Jegyzetelj közben. Írj le mindent, akár szó szerint elhangzott mondatokat. Biztos vagyok benne, hogy az elején nehezen fog menni, nekem fél évembe tellett, mire rájöttem hogyan és a sok gyakorlással ma már könnyebben jegyzetelek. Először cikinek éreztem, hogy én jegyzetelek a többiek nem, hogy ők milyen ügyesek, hogy megjegyzik. Igen rövidtávon vissza emlékeznek, de egy hónap után nem.
          Gyakorolhatsz otthon, hallgass téged érdeklő podcastet és jegyzetelj közben. Nekem van egy jegyzetfüzetem, minden van benne. Néha csak egy mondat.

          Tárgyalásokon, munkahelyi megbeszéléseken nem ciki, sőt úgy gondolom egyedi ha valaki füzettel és tollal érkezik laptop helyett.

          Naptár

          Én nemrégiben úgy jártam, hogy heti rendszeres ugyanabban az időben zajló terápiám során egy alkalommal áttetük az időpontot 2 órával előrébb. Átírtam én google naptáramban, sőt egy nappal és egy órával előtte is értesített a kisokos telefonom, de már annyira megszoktam az értesítőket, hogy nem is figyeltem rá. 4:15-kor hívott a pszichológusom, abban a pillanatban esett le, hogy elfelejtettem. Jó téma volt terápián 🙂

          De ezzel most én is próbálkozom veszek egy lapokból álló naptárat és megpróbálom abba vezetni a programokat és még a napló is beleférhet. Rengeteg kreatív naptár kapható a neten, de készíthetsz is saját igény szerint ha kreatívoskodni szeretnél, ami nagyon jó én idő is.

          Légy türelmes magadhoz, ha segítség kell írj nyugodtan és beszélgessünk róla.

            You may also like...

            Vélemény, hozzászólás?

            Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük