Hogyan válasszak coachot?

A coaching ülések gyakran misztikusnak tűnhetnek, mert nem követik a specifikus szabványokat, és nehéz előre megjósolni, hogy mi fog történni. Mindig elmondom az új klienseimnek, hogy nem tudom, mi lesz a foglalkozás végkimenetele, vagy akár mi fog történni 10 perccel vagy fél órával később. A beszélgetés az adott pillanatban megélt és megbeszélt dolgok alapján alakul ki. Azonban a coachok jól képzettek és tapasztaltak abban, hogy mit tekintenek fontosnak egy történet vagy probléma kapcsán, és tudják, mire kell fókuszálni.

Tudom, hogy néha nehéz megtalálni a megfelelő segítséget, és gyakran még az is problémát okoz, hogy hol és hogyan érdemes keresni. De ne feledd, mindenki tapasztalja ezt, amikor valamilyen kihívással szembesül az életben. Azonban az a fontos, hogy ne add fel, és ne hagyd, hogy ez eltántorítson a céljaidtól! A rendelkezésedre álló lehetőségek és források segíteni fognak abban, hogy továbbhaladj és megtaláld a megoldást. Légy bátor és bízz magadban, mert te képes vagy megtalálni a megfelelő utat az életedben!

Mielőtt segítőt (coach, terapeuta, pszichológus) keresnél, fontos, hogy átgondold:

Miért szeretnél segítséget kérni?

Gondolj arra, hogy pontosan mire van szükséged. Rengeteg különféle coaching szolgáltatás elérhető, sőt, a digitális korban még több ötlettel és módszerrel találkozhatsz. Azáltal, hogy pontosan meghatározod az igényeidet, értékes szűrőként szolgálhatsz a kiválasztás során!Tudd, hogy megoldást vagy változást keress! Például: – Szeretnék segítséget kapni, hogy helyrehozzam az együttműködést kollégáimmal. – El szeretném fogadni a fájdalmat, és pozitívabb hozzáállást kialakítani.

Kire bízzam a problémáimat?

Érdemes átgondolni kire van szükségem. Legyen megértő, empatikus, jó hallgatóság azt hiszem alap kompetenciák kellenek legyenek egy coach személyében. A coaching meglehetősen intim műfaj. Jó esetben a coachod és közted tapintható, kölcsönös bizalom épül ki. Komfortosan kell érezd vele magad akkor is, amikor olyan érzésekről, elakadásokról, témákról beszélsz, amikről Neked jellemzően egyáltalán nem komfortos beszélned.

A személyes szimpátia fontos, azonban azt javaslom, ne hízelgő társaságot vagy új barátot próbálj keresni, amikor coachot választasz. Kutass fel inkább egy olyan szakembert, akinek amellett, hogy fő motivációja a Neked megfelelő coaching út bejárása, ragaszkodik az őszinte és tiszta kommunikációhoz, és szükség esetén akár a támogató konfrontáció eszközét is alkalmazza.

A kialakult bizalom erős kötelék: sok ügyfél a coaching folyamat lezárása után bizonyos idő elteltével új folyamatba kezd korábbi coachával, vagy ad-hoc témákkal kér időpontot.

Emellett az is gyakori eset, hogy az ügyfél új igényeihez másik coach passzol jobban – ez is természetes, szerencsére sok jó coach szakember közül lehet választani. Találhatod magad olyan helyzetben, hogy a coaching folyamat során lesz igényed arra, hogy a megkezdett folyamatot befejezd és más coach-csal dolgozz. Ez ritkán van fókuszban, amikor egy ügyfél és coach lelkesen új folyamatba kezd.

Fontos, hogy mindkét fél tisztában legyen a különválás módjával, és azt a Coaching megbízási szerződésben egyértelműen rögzítsék. Így félreértés és az abból fakadó komplikációk nélkül haladhat mindenki a maga útján tovább.

Ne feledd, mindenki rendelkezik azzal a belső erővel, hogy változtatni tudjon az életén!