“Az ember legjobb gyógyszere az ember.” -Paracelsus

A Coaching egy gyűjtőfogalom, sok irányzata alakult ki és mai napig alakul. Véleményem szerint ez azért van, mert a coaching annyira egyéni, személyre és helyzetre szabott, hogy újabb és újabb területek kutatására és kidolgozására ad lehetőséget. Lehet életvezetési program magánszemélyeknek, business a cégek életében, egészség orientált mindenki számára és sok egyéb terület.
A coaching egy fejlesztő módszer, nem gyógyítás és nem terápia. Elősegíti az egyén elégedettségét és kiegyensúlyozottságát az élet minden területén. Harmónikusabb hétköznapokat, jobb életminőséget biztosít. A coaching segítségével újra teremtheted önmagad, az életed és pozitív hatással leszel a környezetedre.

A változás akkor kezdődik, amikor ráébredünk, hogy hatalmunk van a szavaink és tetteink felett és ha másként reagálunk egy-egy helyzetben az eredmény is más lesz.
A coaching nem egy random beszélgetés, hanem egy tudatosan építkező cél- és eredmény orientált folyamat, amely a kölcsönös együttműködésen alapul.
Szükséges hozzá, hogy önszántadból, szabad akaratodból akard a beszélgetést, elköteleződj a változás mellett, komolyan akard.

Az én feladatom coachként, hogy felszínre hozzam azokat a rejtett képességeket amitől rájösz arra, ki is vagy valójában és megtaláld a saját megoldásodat a problémára. Segítek, hogy segíts saját magadon… Egy coaching ülés során tiszta lap van. Nincs ítélkezés, nincs bírálat. Itt nincs rossz válasz, itt minden válasz jó, itt minden úgy van jól, ahogy éppen van.

Mindenki életében vannak Magánéletbeli elakadások, amelyeket nem tudunk megoldani, folyton újra előjönnek. Nekem is vannak. Ilyenkor a legjobb megoldás górcső alá venni, a saját viselkedésünket megérteni tanulási folyamatainkat és aktivizálni a magunkban rejlő megoldásokat!

Az alábbiakban a leggyakoribb témákat találod a fejlesztő coachingban, de nem szabad elfelejteni, nálam a témát Te hozod és az eltérhet ezektől.

Milyen esetekben segít a Coaching?

Segít ha valaki:

 • párkapcsolati problémával,
 • gyásszal,
 • családi gondokkal,
 • munkahelyi gondokkal küzd,
 • úgy érzi hiányzik valami az életéből,
 • elfogytak a céljai, az álmai,
 • kommunikációs nehézségekbe ütközik akár a magánéletében, akár a munkahelyén a főnökével/kollégáival
 • kapcsolati, kommunikációs nehézségekkel küzd szeretteivel, barátaival
 • munkakeresési, munkahelyi dilemmával küzd
 • munka – magánélet egyensúly megtalálásában keres megoldást
 • stresszkezelés nehezen megy
 • tudatos életmódot akar kialakítani
 • személyes fejlődés támogatásában
 • egészségügyi problémák lelki problémáinak megértésében

A coaching – csakúgy mint a világ egyéb részein -, hazánkban is egyre keresettebb és népszerűbb. Ennek a hivatásnak a különlegessége, hogy életeket változtat meg pozitív irányba. De pontosan ezért hatalmas felelősség is egyben.
Az első élet, melyet a coach átformál, az a saját magáé. Felemelő érzés coachként átélni a személyes fejlődést és növekedést.

Hogyan dolgozik egy integrált szemléletű fejlesztő Coach?

Mindenki szeretne egy nyugodt, boldog, kiegyensúlyozott életet élni, viszont amikor az élet valamelyik területén elakad, indokolt külső segítség igénybevétele. Ebben segít egy coach. A coach az a szakember, aki végigkísér Téged a probléma megoldás során, és támogat és motivál. Nem előtted jár, nem mögötted megy, hanem melletted megy Veled az úton.
Kérdésekkel segít rátalálni a valódi dilemmára, valamint kitűzni azt a célt, amiért a kliens hajlandó dolgozni. A coach és a kliens együtt térképezik fel a szükségleteket és tervezik meg a célhoz vezető utat.
A coach az ülések során biztonságos és harmónikus légkört teremtve “személyi edzőként” támogat a célok elérésében. A coach mindvégig motiválja az ügyfelét, hogy az minél több megoldási alternatívát találjon és ezáltal a végén meghozza a számára legmegfelelőbb döntést, valamint folyamatosan támogatja őt az általa végrehajtott változás tartóssá tételében. Segít azoknak az akadályoknak a leküzdésében, melyeken túljutva ügyfele örömtelibb és kiegyensúlyozottabb életet élhet.

Elérhetőségeim >>

Hogyan válasszak coachot?

A coaching ülések gyakran misztikusnak tűnhetnek, mert nem követik a specifikus szabványokat, és nehéz előre megjósolni, hogy mi fog történni. Mindig elmondom az új klienseimnek, hogy nem tudom, mi lesz a konzultáció, ülés végkimenetele, vagy, hogy mi fog történni 10 perccel vagy fél órával később. A beszélgetés az adott pillanatban megélt és megbeszélt dolgok alapján alakul ki. Azonban a coachok jól képzettek és tapasztaltak abban, hogy mit tekintenek fontosnak egy történet vagy probléma kapcsán, és tudják, mire kell fókuszálni ahhoz hogy a megoldás megszülessen.

Tudom, hogy néha nehéz megtalálni a megfelelő segítséget, és gyakran még az is problémát okoz, hogy hol és hogyan érdemes keresni. De ne feledd, mindenki tapasztalja ezt, amikor valamilyen kihívással szembesül az életben. Azonban az a fontos, hogy ne add fel, és ne hagyd, hogy ez eltántorítson a céljaidtól! A rendelkezésedre álló lehetőségek és források segíteni fognak abban, hogy továbbhaladj és megtaláld a megoldást. Légy bátor és bízz magadban, mert te képes vagy megtalálni a megfelelő utat az életedben!

Mielőtt segítőt (coach, terapeuta, pszichológus) keresnél, fontos, hogy átgondolj néhány szempontot.

Miért szeretnél segítséget kérni?

Gondolj arra, hogy pontosan mire van szükséged. Rengeteg különféle coaching szolgáltatás elérhető, sőt, a digitális korban még több ötlettel és módszerrel találkozhatsz. Azáltal, hogy pontosan meghatározod az igényeidet, értékes szűrőként szolgálhatsz a kiválasztás során! Tudd, hogy megoldást vagy változást keress! Például:

 • Szeretnék segítséget kapni, hogy helyrehozzam az együttműködést kollégáimmal.
 • El szeretném fogadni a fájdalmat, és pozitívabb hozzáállást kialakítani.

Kire bízzam a problémáimat?

Érdemes átgondolni kire van szükségem. Legyen megértő, empatikus, jó hallgatóság azt hiszem alap kompetenciák kellenek legyenek egy coach személyében. A coaching meglehetősen intim műfaj. Jó esetben a coachod és közted tapintható, kölcsönös bizalom épül ki. Komfortosan kell érezd vele magad akkor is, amikor olyan érzésekről, elakadásokról, témákról beszélsz, amikről Neked jellemzően egyáltalán nem komfortos beszélned.

A személyes szimpátia fontos, azonban azt javaslom, ne hízelgő társaságot vagy új barátot próbálj keresni, amikor coachot választasz. Kutass fel inkább egy olyan szakembert, akinek amellett, hogy fő motivációja a Neked megfelelő coaching út bejárása, ragaszkodik az őszinte és tiszta kommunikációhoz, és szükség esetén akár a támogató konfrontáció eszközét is alkalmazza. A kialakult bizalom erős kötelék: sok ügyfél a coaching folyamat lezárása után bizonyos idő elteltével új folyamatba kezd korábbi coachával, vagy ad-hoc témákkal kér időpontot. Emellett az is gyakori eset, hogy az ügyfél új igényeihez másik coach passzol jobban – ez is természetes, szerencsére sok jó coach szakember közül lehet választani. Találhatod magad olyan helyzetben, hogy a coaching folyamat során lesz igényed arra, hogy a megkezdett folyamatot befejezd és más coach-csal dolgozz. Ez ritkán van fókuszban, amikor egy ügyfél és coach lelkesen új folyamatba kezd.

Fontos, hogy mindkét fél tisztában legyen a különválás módjával, és azt a Coaching megbízási szerződésben egyértelműen rögzítsék. Így félreértés és az abból fakadó komplikációk nélkül haladhat mindenki a maga útján tovább.

Ne feledd, mindenki rendelkezik azzal a belső erővel, hogy változtatni tudjon az életén!

Ha valami nincs rendben az életünkben,  azt az alábbi formákban szoktuk érzékelni: 

 • egy körülmény (pl. “anyósom meglátogat”)
 • egy gondolat (pl. “nem bírom elviselni, amikor itt van”)
 • egy érzés (pl “szorongok, feszengek, tehetetlen dühöt élek át”)
 • egy nem kívánatos cselekvés v. nem cselekvés (“veszekszem a férjemmel”; “magamba fordulok”
 • egy nem kívánatos következmény (pl. “elhidegültünk egymástól a férjemmel”)

Coaching során megtanulható hogyan legyünk elégedett, örömteli kapcsolatban másokkal, de legfőképp önmagunkkal játszmák helyett. Coaching során a jelenben vagyunk, mert szívünkkel és aktív, csendes, tudatos figyelemmel látjuk meg mire is van most szükségünk. A jelenben lévő érzéseinket és gondolatainkat tekintjük alapnak és mindig ezeket figyelve juthatunk el a célhoz.

Elérhetőségeim >>

Területek, ami mindennapjainkban elakadásokat okozhatnak

 • önfejlesztés, önismeret által egészséges önbizalom megalapozása, hogy kialakítsd az egészséges önkontrollt, hogy helyreállítsd az önbizalmad, önbecsülésed
 • konfliktuskezelés, amikor például már veszekszem, amikor nem értik mit akarok
 • asszertívitás, önérvényesítés fejlesztése, amivel a konfliktusokat is könnyebben kezeljük, amivel kommunikációs készségünket fejleszthetjük
 • egészséges életmóddal kapcsolatos kérdések, elakadások pl dohányzásról való leszokás, fogyókúra, sport és mozgás beiktatása az életünkbe
 • kommunikációs, szociális és probléma megoldó készségek fejlesztése
 • családi kapcsolati és egyéb kapcsolati problémák, konfliktusok családtagokkal, pl. szülőkkel, testvérekkel
 • munkahelyi hatékonyság fejlesztése, amikor azt érezzük, megrekedtünk egy szinten és nincs tovább
 • karrier kérdésekben, ha munkahely vagy akár más szakma váltásában gondolkodunk
 • ismeretlen, új helyzetek kezelésében
 • lelki ellenállóképességünket fejleszésében pl. kiégés megelőzése
 • stresszkezelés
 • mire lehetek képes még
 • ki vagyok valójában
 • párkapcsolati elakadások, problémák
 • egészségi állapottal kapcsolatban felmerülő kérdésekben
 • egészségmegőrzés lehetőségeiben
 • saját céljaink megtalálásában
Mi történik egy ülésen?

Ha úgy döntöttél eljössz hozzám, egy olyan biztonságos, inspiráló világ kapuján lépsz be, ahol teljesen önmagad lehetsz. Itt nincsen rossz kérdések és nincsenek rossz válaszok. Itt tiszta lap van. Nincs bírálat és nincs kritika. Arról beszélhetsz amiről Te akarsz. Nincsenek tabutémák, de ha Te azt mondod erről nem akarsz beszélni tiszteletben tartom. Teljes elfogadásban lesz részed.

A kezdet kezdetén egy 30 perces ingyenes telefon- vagy online beszélgetést javasolok. Ekkor beszélgetünk egy picit a témáról, amivel hozzám fordulnál, tisztázzuk a kereteket, beszélünk arról, mit szeretnél elérni és én mit tudok neked nyújtani. Egy kicsit olyan, mint amikor ajánlatot kérünk valakitől elmondjuk mit szeretnénk, és megegyezünk a részletekben a szerződés, vásárlás előtt.

Majd én egy 2-3 alkalmas folyamatot szoktam javasolni, ezen találkozások alkalmával megismerjük egymást, kifejtjük bővebben mi az, amin dolgozni szeretnénk és azt hogyan, milyen módszerekkel valósíthatjuk meg. Kölcsönösen megismerjük egymást, megnézzük, hogy kialakul-e az a bizalmi légkör amiben el tudunk kezdeni dolgozni, megvan-e az elköteleződés a változásra. Itt döntjük el, hogy elkezdjük-e a munkát közösen, szerződünk egy közös munkára. Ez is egy szakmailag támogatott beszélgetés, amely közben már dolgozunk is közösen a problémádon.

Mindig ér nemet mondani is.

Egy-egy ilyen találkozáson az üléseken lesznek ismerős kérdések, van egy keretrendszer amiben haladunk, de nincs egy előre eltervezett válasz vagy tematika, sőt Te alakítod merre megyünk. Amivel én foglalkozom az az úgynevezett együttműködésen alapuló coaching. A lényege az, hogy egy kölcsönös bizalmon alapuló beszélgetésben a Téged foglalkoztató

 • problémát feltérképezzük,
 • megismerlek Téged, a problémát,
 • kiderítjük közösen az okokat, kidolgozunk egy megoldást,
 • majd megbeszéljük azt, hogy azt hogyan lehet kivitelezni,
 • megnézzük, hogy működőképes és fentartható lesz e hosszútávon.

Lépésről lépésre haladunk a te tempódban és megalkotjuk a hogyanra a válaszokat. Felismerük a gátló tényezőket és felfedezzük azokat a lehetőségeket, és képességeket amivel tudod segíteni önmagad.

Én nagyon sokat fogok kérdezni, sőt én csak kérdezni fogok. Kéréseimmel igyekezlek segíteni a megoldások megtalálásában. A válaszok ott vannak bennünk csak néha kell egy másik nézőpont a megtalálásban. A beszélgetés során vannak különböző eszközök, módszerek, amiket használunk, de a cél, hogy a végén egy Neked megfelelő megoldással tudd a problémát hosszú távon megoldani és megvalósítani a megoldást illetve elérjük azt a változást, amit szeretne. Fontos a bizalom. Ha bármi olyan lenne a beszélgetés során, amiről nem szeretnél beszélni csak szóljnod kell, akkor máshonnan közelítjük meg a dolgot.

Olyan célt tűzünk ki, ami a jelenlegi állapotod helyett Neked megfelelő, de fontos, hogy a cél közös legyen, én is egyetértsek vele, legyen tudásom ebben segíteni Neked. Fontos, hogy közös elképzelésünk legyen a beszélgetésről és az eredményről. Onnantól kezdve, hogy meghatároztuk a célt, eredményt és elhatároztuk, hogy együttműködünk nincsennek előírások, rálépünk egy útra, ahol az idő repülni fog ugyan, de a végén egy mélyebb önismerethez, önmagaddal való találkozáshoz jutunk el majd.

Van amikor csak beszélgetünk, de lehet, hogy rajzolunk, szerepjátékot játszunk, lesz amikor sírva, lesz amikor nevetve jutunk el a végső pontra, amikor mindketten azt mondjuk megérkeztünk, ezt akartuk elérni az elején. Új nézőpontok, új megoldások születnek, amik eddig is benned voltak, de mostmár képes leszel egyedül tovább menni az úton és tartósan fentartani a megoldásokat. Tudatosan, reális optimizmussal tudsz majd továbblépni

Ez mind a Te akaraterődnek, bátorságodnak és kemény munkádnak lesz az eredménye.

Ha megtisztelsz a bizalmaddal én értő, tudatos figyelemmel, empátiával, szakértelmemmel, visszajelzéseket adva, teljes jelenlétemmel segítek Neked, hogy segíthess magadon.

Elérhetőségeim >>