A KELL szó jelentése a mentális egészségünkre nézve

A napokban jöttem rá, némi segítséggel azért, hogy mitől van bennem ellenkezés a sok vízivással kapcsolatosan. Történt ugyanis, hogy hónapok óta küzdök izületi és izomfájdalmakkal, mindent is bevetettem, hogy megtudjam miért vannak fájdalmaim és mit tegyek azért, hogy megszűnjön. Eljutottam jógaoktatómhoz is, aki a természetes gyógymódok doktora, ajurvédikus orvoslás követője, jógaterapeuta és az volt az első kérdése: mennyi vizet iszom. Válaszom: hááát, nekem nem megy, maximum napi 1 liter tudok meginni. Többet kellene – volt a válasza a többi tanács mellett. Eltelt másfél hónap. Ezalatt a több vizivás nem ment. Fájdalmaim hol erősödtek, hol gyengültek. Újra beszéltünk, mondtam, hogy nem megy a vízivás, nem tudom miért, de nem megy. Ideig óráig igen, egy-két napig iszom, aztán elfelejtem, leülök dolgozni és ha magam mellé készítem a vizet, teát azt sem iszom, óráig rá sem nézek. Újra kihangsúlyozásra került, hogy pedig a vizivás nagyon kell, anélkül nem is fog múlni a fájdalom. Ajurvédában is alkalmazzák a viz terápiát, semmi mást nem kap a beteg, csak vizet kell innia. Az esetek 60%-ban, ha nincs más pl magnézium hiány stb, ez segít.

Oké, de nekem ez sem elég, hogyan igyak több vizet, amikor nem kívánom, hogyan vegyem rá magam. Vannak trükkök, okosórák amik szólnak, óránkénti figyelmeztetés, de akkor is ott van, hogy kell.

Arra gondoltam, ki kellene deríteni mi is az oka annak, hogy nem megy a napi 2 liter vízfogyasztás.
Elkezdtem megnézni, gyerekkoromban milyen élményeim vannak a vízivással kapcsolatban. Nem túl jó: víz fúj…, szörp jöhet… Az is egy megoldás, ha kezdetben talán valamilyen egészséges, hozzáadott cukormentes szörpel iszom a vizet. 2 napig ment, majd abbahagytam.
Majd felmerült a kérdés: Miért ellenálok? Mi az, ami azt mondatja velem, hogy nem kell a víz. Miért ellenállok rögtön, ha valamit kell. Erre nem találtam reális magyarázatot, talán a bennem lévő nagyobb ellenállások bizonyos helyzetekben itt tud utat törni, itt mutathatom, mert nincs akkora tétje. Ez csak filozofálgatás….
És végül megérkezett egy segítő gondolat: Akinek sok a kell az életében az nehezen húzza meg a határait vagyis aki nehezen húzza meg a határait annak sok a kell az életében. Ebben a gondolatban felfedeztem magam. Sokat dolgoztam a határkijelölésen, de van még mit. A kell szüli az ellenállást. 2 liter vizet KELL meginni minden nap. Ezt hallom mindenhonnan. Ahhoz, hogy egészséges legyél kell a sok folyadék, ne fájjanak az izületeid tessék 2 l vizet meginni, száraz a bőröd kell a folyadék, nincs energiád kell a sejteknek a folyadés és így tovább jön a sok kell, kell, kell….. Sok ilyen kell van az életünkben. Gondoljuk csak végig egy nap hányszor mondjuk azt, hogy KELL. Helyette miért nem mondjuk azt, hogy Úgy döntöttem, hogy…

ÚGY DÖNTÖTTEM, HOGY NAPONTA 2 LITER VIZET ISZOM MEG AZ EGÉSZSÉGES IZÜLETEIM ÉRDEKÉBEN.
ÚGY DÖNTÖTTEM, HOGY NAPONTA 2 LITER VIZET ISZOM MEG HOGY BŐRŐM PUHÁBB LEGYEN.

A kell szó használata, akár magunknak mondjuk, hogy le kell vinnem a szemetet vagy más mondja, hogy például meg kell írnod a szakdolgozatotad, rengeteg pszichológiai folyamatot indíthat el bennünk, amelyek hatással vannak az érzelmeinkre, gondolkodásunkra és viselkedésünkre.

Ilyenek:

  • Szociális elfogadás és elutasítás
  • Önértékelés és bizonytalanság
  • Kontroll és döntéshozatal
  • Csoportnyomás és konformitás
  • Teljesítményi szorongás és stressz

Én most ezek közül a kontroll és döntéshozatalt emeltem ki, ez volt számomra hangos, mert az emberek szeretik érezni, hogy képesek irányítani saját életüket és döntéseiket. Ha valaki azt mondja nekünk, mit kellene tennünk, akkor ez a kontroll érzését csökkentheti, és úgy érezhetjük, hogy elveszítjük a saját döntési szabadságunkat. Azt nem tudjuk befolyásolni, hogy mások mit hogyan közölnek velünk, de abban tudatosak tudunk lenni, hogy felismerjük, hogy azt mondják nekünk, hogy KELL, akkor van döntési jogunk, hogy azt megtesszük-e vagy sem. (majd egy következő téma lehet is a nemet mondás témája).
Átformálhatjuk a mondatot és eldönthetjük, hogy értelmezzük a felénk intézett mondatot. Én most a 2 liter vizet meg kell inni, ahoz, hogy ne fájjon a térdem, átkereteztem ÚGY DÖNTÖTTEM, HOGY NAPONTA 2 LITER VIZET ISZOM MEG AZ EGÉSZSÉGES IZÜLETEIM ÉRDEKÉBEN. Ez más az én felelősségem és döntésem. Felelősségfelvállalás is fontos része a döntéseinknek és sokan ezért kerülnek disszonanciába vagy megmondják mit kell vagy én döntök, de felelősséggel.

Természetesen az összes pszichológiai folyamatot érdemes megvizsgálni, mivel van még dolgunk. Már most ahogy írtam ezt a cikket rengeteg téma merült fel amerre lehet haladni. Ezért is imádom ezt a szakmát:)

A hatásoknak számos összetett és mélyreható következménye lehet az életünkre, gondolkodásunkra és tetteinkre vonatkozólag, érdemes egyedileg ránézni saját működésünkre és felmérni mi okoz rossz érzést, min szeretnénk változtatni. Saját döntésünk, hogy szükségünk van-e a változásra vagy sem.

Amennyiben úgy döntöttél, hogy szeretnél változtatni, szeretnéd megismerni saját gondolati, viselkedési reakcióidat és segítségre lenne szükséged keress bátran és beszéljünk róla!

Ui.: félreértés ne essék, természetesen van amikor kell, a kell szó. Fenti írásommal azt szerettem volna bemutatni, mi van akkor, ha elakadunk valamiben, amiben szerepel a kell szó.

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük